The Ramshackle Army

Nazwa: The Ramshackle Army

Kraj pochodzenia: Australia

Rok założenia: 2010

Status: Aktywny

Australijska grupa, która całkiem szybko przebyła drogę od grywania w pubach do dużych koncertów plenerowych. Czerpiąc inspirację z wielu źródeł, w tym celtyckich tradycji swoich rodzin i dziedzictwa kolonialnego Australii, zespół tworzy unikalny klimat swojej muzyki. Na koncie mają trzy płyty (przy czym pierwsza i trzecia to w zasadzie minialbumy), trasy koncertowe m.in. z Dropkick Murphys i wspólne koncerty festiwalowe z Flatfoot 56 czy The Mahones.

Michu

Członkowie:

  • Gaz – wokal
  • Kat – skrzypce
  • Nath – gitara
  • James – bas
  • Chad – perkusja
  • Josh – banjo, mandolina

Dyskografia

Albumy:

  • Life Lessons and Drunken Sessions (2011)
  • Letters From The Road Less Travelled (2014)
  • Whitewashed Graves (2016)

Linki:

Czytaj więcej

The Rumjacks

Nazwa: The Rumjacks

Kraj pochodzenia: Australia

Rok założenia: 2008

Status: Aktywny

Założone w 2008 r. przez Willa Swana, The Rumjacks łączy różne style muzyczne, wliczając w to punk rock oraz tradycyjny celtycki folk. Nie tracąc czasu, zespół szybko wydał dwie epki – „Hung, Drawn & Portered” oraz „Sound as a Pound”, zyskując zasłużoną lokalną sławę dzięki nieustannemu koncertowaniu i energetycznym koncertom. Dzięki temu grupa mogła supportować na występach międzynarodowych takie punkowe legendy jak  UK Subs, GBH czy Gogol Bordello.

Po początkowych zmianach, skład ustabilizował się w postaci McLaughlin, McKelvey, perkusista Anthony Matters, gitarzysta Gabriel Whitbourne i Adam Kenn grający na banjo, mandolinie i bouzouki. Nagrali wspólnie trzy albumy, po których z zespołu odszedł Anthony Matters. Ich największy hit, pochodzący z płyty „Gangs of New Holland” utwór „An Irish Pub Song”, ma obecnie ponad 54 miliony odtworzeń na YouTube i jest jedną z przyczyn rosnącej popularności grupy w Europie i USA.

The Rumjacks odbyło dwie w całości wyprzedane trasy koncertowe po Europie, występując m.in. na Festiwalu w Jarocinie, polskim Woodstocku i Boomtown Fair odbywającym się w Wielkiej Brytanii. Obecnie trwa trzecia trasa po naszym kontynencie.

Tłumaczenie wpisu grupy z Wikipedii.

Członkowie:

  • Frankie McLaughlin – wokal, tin whistle, gitara, bodhran
  • Johnny McKelvey – bas, wokal
  • Gabriel Whitbourne – gitary, wokal
  • Adam Kenny – mandolina, banjo, bouzouki, bodhran, gitara akustyczna, wokal
  • Pietro Della Sala – perkusja, wokal

Dyskografia

Albumy:

  • Gangs of New Holland (2010)
  • Sober & Godless (2015)
  • Sleepin’ Rough (2016)
  • Saints Preserve Us (2018)

EPki:

  • Hung, Drawn & Portered (2009)
  • Sound as a Pound (2009)

Linki:

Czytaj więcej