Pipes and Pints

Nazwa: Pipes and Pints

Kraj pochodzenia: Czechy

Rok założenia: 2006

Status: Aktywny

Czeska formacja celticpunkowa założona w 2006 roku w Pradze z inicjatywy dudziarza Vojty Kaliny. Do składu wkrótce dołączyli gitarzysta Tomas Novotny, perkusista Lukas Vincour oraz amerykański wokalista Syco Mike. W tym składzie grupa nagrała zawierającą pięć utworów EP-kę, dzięki której zespół zdobył spore uznanie wśród fanów punk rocka. Po dołączeniu do składu basisty Ondry Balvina, Pipes and Pints ponownie weszli do studia, aby zarejestrować materiał na swój debiutancki album zatytułowany „Until We Die”. Krążek wydany został w listopadzie 2009 roku w Europie nakładem niemieckiej wytwórni Wolverine Records oraz przez Unrepetant Records w Ameryce Południowej i Północnej. Drugi album grupy to wydany w 2012 „Found & Lost”. Po przestoju i roszadach w składzie, razem z nowym wokalistą Travis O’Neillem Czesi powrócili w wielkim stylu płytą „The Second Chapter”, która swoją premierę miała w maju 2019 r.

Uzupełniony opis z wpisu grupy na Wikipedii.

Członkowie:

  • Vojta Kalina – dudy szkockie
  • Ivo „Rafan” Traxmandl – gitara
  • Lukas Vincour – perkusja
  • Travis O’Neill – wokal
  • Ondra Balvin – bas

Dyskografia

Albumy:

  • Until We Die (2009)
  • Found & Lost (2012)
  • The Second Chapter (2019)

EPki:

  • Pipes And Pints (2008)
  • Singles Collection (2018)

Linki:

Czytaj więcej