Flatfoot 56

Nazwa: Flatfoot 56

Kraj pochodzenia: USA

Rok założenia: 2000

Status: Aktywny

Grając pozytywną odmianę hardcore’owego celtic punka, Flatfoot 56 pokazywało się Ameryce i reszcie świata przez ostatnie 19 lat. Założona w 2000 roku przez rodowitych mieszkańców Chicago grupa osiągnęła krajowy rozgłos dzięki dwóm płytowym wydanym przy pomocy wytwórni – „Knuckles Up” z 2006 oraz „Jungle of the Midwest Sea” z 2007 r. Te wydawnictwa, bazując na wczesniej budowanej lokalnej popularności, szybko pozwoliły wypłynąć grupie na szersze wody.

Choć każde z wypuszczonych nagrań zyskiwało zasłużony rozgłos, kwintet wspiął się na nowy poziom dopiero dzięki wydanemu w 2010 r. „Black Thorn”, zajmując 9 miejsce na liście Billboardu. Flatfoot 56 udowodniło, że można osiągnąć ogromy sukces będąc kojarzonym z raczej mało mainstreamowym gatunkiem. Sukces tym większy, że potwierdzony wykorzystaniem piosenek grupy w serialu „Sons of Anarchy” i grze komputerowej „Watchdogs”. Po sukcesie „Black Thorn” Flatfoot 56 ponownie udało się do studia, czego efektem był wydany w 2012 roku album „Toil”. To kolejna płyta, która ugruntowała pozycję zespołu jako formacji, z którą należy się liczyć.

Frontman Tobin Bawinkel (wokal, gitara) przewodzi Flatfoot 56 w ich obłąkańczym marszu. Wspierany przez brata Kyle’a Bawinkel (bas), Erica McMahona (dudy, gitara), Brandona Gooda (mandolina, gitara, wokal) i Conrada Allswortha (perkusja) nagrał nowy album w 2017 r. „Odd Boat” został wyprodukowany przez Matta Allisona w studiu Atlas w Chicago. „Zdecydowaliśmy, że skoro ostatnie sesje nagraniowe w tym miejscu wyszły tak dobrze, musimy to powtórzyć”, mówił Bawinkel. „Przyjaźnimy się z Mattem od lat i podziwiamy pracę, którą wykonuje razem ze swoimi inżynierami”.

Tłumaczenie opisu z oficjalnej strony zespołu

Członkowie:

  • Tobin Bawinkel – wokal, gitara
  • Kyle Bawinkel – bas, wokal
  • Conrad Allsworth – perkusja
  • Eric McMahon – dudy, gitara
  • Brandon Good – mandolina, gitara, wokal

Dyskografia

Albumy:

  • Rumble of 56 (2002)
  • Waves of War (2003)
  • Knuckles Up (2004)
  • Jungle of the Midwest Sea (2007)
  • Black Thorn (2010)
  • Toil (2012)
  • Odd Boat (2017)

EPki:

  • Flatfoot 56 (2001)
  • The Sounds Of Midway (2007)
  • I Believe It (2012)
  • The Vancouver Sessions (2018)

Splity:

  • Flatfoot 56/ 6’10 Split EP (2015)

Linki:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *