The Real McKenzies

Nazwa: The Real McKenzies

Kraj pochodzenia: Kanada

Rok założenia: 1992

Status: Aktywny

The Real McKenzies to kanadyjski zespół celticpunkowy założony w 1992 roku w Vancouver w Kolumbii Brytyjskiej. Są jednym z założycieli celtyckiego ruchu punkowego, choć zaczęli 10 lat po The Pogues. Oprócz pisania i wykonywania oryginalnej muzyki, Real McKenzies wykonuje tradycyjne szkockie piosenki, nadając im nowy, inspirowany punkiem klimat. Dzielili scenę z wieloma innymi zespołami, w tym Rancid, Shane MacGowan, DragStrip Riot, NOFX, Flogging Molly, Xcrosscheckx, The Misfits, Metallica i Voodoo Glow Skulls.

Założyciel Paul McKenzie jest jedynym niezmienny członkiem zespołu od momentu jego powstania. Grupa wydała swój drugi album „Clash of the Tartans” w 1998 roku. McKenzie twierdzi, że aż 100 różnych muzyków wystąpiło jako członkowie TRM, w tym dudziarz Alan „Raven” MacLeod, z pionierskiego zespołu folkowego The Tannahill Weavers oraz Bourne and MacLeod. McKenzie powiedział w 2014 roku, że „zwolnił wszystkich Amerykanów” w zespole i powrócił do pełnego kanadyjskiego składu. Pomimo tego twierdzenia Aspy Luison pochodzi z Cambre w Galicji w Hiszpanii.

We wrześniu 2014 roku zespół ogłosił, że będzie nagrywał swój kolejny album dla Fat Wreck Chords w Motor Studio w San Francisco. Michael „Fat Mike” Burkett będzie produkował płytę. 7 kwietnia 2015 roku Fat Wreck Chords wydał jedenasty album The Real McKenzies „Rats in the Burlap”. Ich poprzednie wydawnictwo, „Westwinds”, zostało wydane 27 marca 2012 roku przez tę samą wytwórnię.

Biografia zespołu, napisana przez Chrisa Waltera i zatytułowana „Under the Kilt: The Real McKenzies Exposed”, została wydana na początku 2015 r. W marcu 2017 r. zespół wydał swój ostatni album – „Two Devils Will Talk”.

Tłumaczenie wpisu grupy z Wikipedii

Członkowie

  • Paul McKenzie – wokal
  • Aspy – dudy
  • Randy – gitara
  • Matt Voodoo – gitara
  • Jason – bas
  • Dustin – perkusja

Dyskografia

Albumy:

  • The Real McKenzies (1995)
  • Clash of the Tartans (1998)
  • Loch’d and Loaded (2001)
  • Oot & Aboot (2003)
  • 10,000 Shots (2005)
  • Off the Leash (2008)
  • Westwinds (2012)
  • Rats in the Burlap (2015)
  • Two Devils Will Talk (2017)

Koncerty:

  • Pissed Tae Th’ Gills (2002)
  • Shine Not Burn (2010)

Linki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *